...at det giver mening at være på tværs

 
 

Vi lever i bobler.

Vi møder mennesker, der tænker som os, der taler som os, der ser verden som os. Sådan fungerer det. To hoveder tænker bedre end et, siger man, men hvis de to hoveder lever i samme boble, kommer vi lige vidt. 

Tør vi være på tværs, kan vi få adgang til nye perspektiver, ny viden, nye erfaringer og dermed nye løsninger. Kombinerer vi det, vi har i forskellige bobler, kan vi skabe nye sammenhænge og finde løsninger på gamle problemer.

Vi vil være på tværs og omfavne alle de modsætninger, der kan udfordre og komplicere vores hverdag, men berige og udbygge vores forståelse. Vi tror på diversitet og mangfoldighed, ikke kun for mennesker, men også for viden og systemer.

Vi er altså ikke på tværs bare for at være på tværs. Pointen er ikke at være fastfrosne nej-sigere eller politisk korrekte identitetskrigere, men at turde omfavne forskellige positioner og at blive i problemerne længe nok til at nye løsninger kan opstå. 

“Tør vi være på tværs, kan vi få adgang til nye perspektiver og nye løsninger.”

 
 
 

...at viden skal ud og arbejde

 
 

Hvis vi vil ændre noget, må vi starte med at forstå den verden, vi lever i. Viden er dog ikke nødvendigvis universel. To hoveder tænker bedre end et, og to par øjne vil ikke se det samme. Men deler man sin viden, erfaringer og holdninger med forskellige mennesker, får man et multifacetteret billede af verden, i stedet for kun at se de nuancer, der er tilgængelig for en selv.

Vi oplever igen og igen, at hvis man starter med at dele sin viden, slipper den fri og lader den leve igennem andre, får man så uendeligt meget tilbage.

 

Vi har altid været videbegærlige. Det man kalder godt og gammeldags nysgerrige. Man kan næsten ikke fortælle os noget nyt, uden vi straks spørger "hvorfor" og "hvad så"?

Vi finder tit vores svar på den undren i humanistisk og socialvidenskabelig forskning, Men viden er mere end det. Viden er bl.a. også erfaringer, oplevelser og forventninger. Derfor håber vi, at når PåTværs vokser, så kommer ny viden til. Indtil da inviterer vi al den nye viden indenfor, som vi får, når vi deler vores.

“Hvis vi vil ændre noget, må vi starte med at forstå den verden, vi lever i.”

 
 

...at det komplekse og det simple følges ad

 
 

Når vi arbejder med fænomener og situationer, der involverer noget så multifacetteret som mennesket, kan det være svært at få belyst alle aspekter. Vi vil dog ikke falde tilbage på forsimplet plejer-mentalitet og silo-tankegange, bare fordi vi ikke ved alt. I stedet vil vi opsøge det komplekse uden at lukke øjnene for, hvad det simple kan.

Nogle gange må vi ty til den simple formidling af en pointe, men det betyder ikke, at vi negligerer pointens kompleksitet.

 

I visse situationer er det bare nødvendigt at kravle ned af abstraktionsstigen, starte på et fælles grundlag, og så bygge nuancerne på sammen.

Omvendt vil nogle mene, at vi tit tager noget ret simpelt og komplicerer det. Det er dog aldrig pointen i sig selv. Vi kan se, at når vi piller noget helt fra hinanden og undersøger alle aspekter, så bliver det hele mere komplekst. Men det er også sådan, vi kommer tættere på en dybere forståelse, og det er herfra, vi kan komme videre.

 

 

“Vi vil opsøge det komplekse uden at lukke øjnene for, hvad det simple kan.”

 

...at vi ikke ved alt

 

Det skal være tilladt at blive klogere, og det skal være tilladt at tage fejl. Det frigør os dog ikke fra at tage ansvar.

Man skal turde granske sine fejl. Det er ikke farligt at dvæle ved dem, selvom det ikke altid er rart. Det er tit i denne opbremsning, at vi kan lære af vores fejl. Vi skal videre, ja, men ikke alt for hurtigt. Lad os blive i det svære og sammen finde den bedste måde at gøre det bedre en anden gang. 

Vi kan ikke vide alt - selvfølgelig. Men det er vores fornemmeste opgave ikke at bruge det faktum som en sovepude.

Vi ved ikke alt, men så meget ved vi i det mindste. Hvis vi er bevidste om vores egne begrænsinger, tør sige dem højt og dele dem med andre, åbner vi op for nye fællesskaber, der kan gavne os alle.

Vi ved ikke alt. Men arbejder vi sammen på tværs, er det ikke meget, vi ikke ved...

"Det skal være tilladt at blive klogere, og det skal være tilladt at tage fejl."